Priblic typologies

Κατά τον αστικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία καταγραφή εκφάνσεων του ιδιώδημου (priblic), με στόχο τη μετέπειτα χαρτογράφησή τους. 
Οι 'οχλήσεις'  αυτές που παρατηρήθηκαν κατηγοριοποιούνται στις εξής 9 ενότητες:

[1] Επιγραφές

[2] Εγκατάλειψη - Φθορά 

[3] Παράνονομο παρκάρισμα 

[4] Φωτισμός 

[5] Σκουπίδια

[6] Κινητός εφήμερος εξοπλισμός

[7] Φυτά

[8] Θόρυβος

[9] Γκραφίτι 

Mapping the Priblic




    Επιγραφές      Εγκατάλειψη - Φθορά      Παράνονομο παρκάρισμα       
    Φωτισμός        Σκουπίδια       Κινητός εφήμερος εξοπλισμός        Φυτά             
    Θόρυβος     Γκραφίτι 

Βίντεο εποχής που προβλήθηκαν στις διαλέξεις

Τα φιλμάκια προβλήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος για να συζητηθεί ο τεχνολογικός χαρακτήρας του αστικού χώρου, αλλά και οι προσλήψεις του δημόσιου χώρου στην Ευρώπη κατά τη μεταβατική περίοδο από τον 19ο στον 20ο αιώνα. Οι φωτογραφίες από τον ελλαδικό χώρο δείχνουν σε κάποιο βαθμό και την απόσταση της χώρας από τις νεοτερικές διαδικασίες.


1896-1900: Victorian era footage from around the world.



Berlin 1900 in colour!!!!



England, Edwardian Era around 1900 (enhanced video)



Η Αθήνα του 1920



Fred Boissonnas Greece 1900-1929




Οι τοίχοι των Εξαρχείων




Από την εκπομπή της ΕΤ-1 "Μικροπόλεις", επεισόδιο που προβλήθηκε στις
24/01/2012 με θέμα τα Εξάρχεια και τους "ζωντανούς" τοίχους τους. 
https://vimeo.com/33824110  
 
 



"Παρέμβαση στο δρόμο από το crew του http://www.inExarchia.gr
όπως την παραθέτει η ομάδα παραγωγής του φιλμ. Φωτογραφίες:
http://goo.gl/YWBoV5. Η συννεφιασμένη Αθήνα στην οδό Τζαβέλλα, στα ανήσυχα
Εξάρχεια. Στην τέχνη του δρόμου, ο κάθε τοίχος/κτήριο είναι αναπόσπαστο
κομμάτι του έργου, graffiti, αφίσας και τα λοιπά. Έχοντας αυτό κατά νου,
διαλέξαμε λοιπόν αυτό το σημείο στην Τζαβέλλα και κολλήσαμε αυτή τη
φωτογραφία, τραβηγμένη από το Λόφο του Στρέφη. Ένα από τα πολλά όμορφα,
ιδιαίτερα αλλά παρατημένα κτήρια στα Εξάρχεια. Γεμάτο tags, κάποιες αφίσες
και το επιβλητικό WELCOME TO ATHENS, από τον WD".
https://www.youtube.com/watch?v=5u4xfsJAJ9M 
 



ABOUT



Κώστας Θεολόγου
Ο Κώστας Θεολόγου (Θεσσαλονίκη, 1960) είναι επίκουρος καθηγητής  Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στο ΕΜΠ και σύμβουλος-καθηγητής της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σπούδασε Νομικά και Πολιτική Επιστήμη στη Νομική Σχολή Αθηνών, Κοινωνική Θεωρία και Ιστορία στη Σορβόννη (με τον Jean-Marie Vincent) και μελέτησε τους μηχανισμούς διαμόρφωσης  συλλογικής ταυτότητας στη διδακτορική διατριβή του στον Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου (με τον Άρι Κουτούγκο, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ). Διδάσκει σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, στη Φιλοσοφική Σχολή και στο Τμήμα ΜΙΘΕ του ΕΚΠΑ. Η έρευνα και οι δημοσιεύσεις του αφορούν κυρίως στα υπερεθνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των ταυτοτήτων, στη σχέση του ιδιωτικού με τον δημόσιο χώρο και στις τεχνολογίες της πόλης. 
https://ntua.academia.edu/KostasTheologou


Απόστολος Ζωγράφος
  
Ο Απόστολος Ζωγράφος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχ. του Ε.Μ.Π. στην κατεύθυνση Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός. Πτυχιούχος του τμήματος Αρχ. Μηχ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια για τον σχεδιασμό προτάσεων που αφορούν το Μεσογειακό τοπίο (Changing Landscapes 2011, The Domestic Denial of a Heroic City 2012). Συμμετείχε στην έκθεση «Αρχιτεκτονική και Πόλη στην ΝΑ Ευρώπη» (Θεσσαλονίκη 2012), όπως και στην έκθεση «Physical Computing» (Θεσσαλονίκη 2010). Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα αντιληπτικά σχήματα που συνθέτουν οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και η διάδρασή τους με τον αστικό ιστό. 


Έφη Κασιμάτη

H Έφη Κασιμάτη (Αθήνα, 1988) σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., από το οποίο αποφοίτησε το 2013. Είναι τελειόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Σχεδιασμός - Χώρος -Πολιτισμός» του Ε.Μ.Π. με κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον την τομή των αναδυόμενων ψηφιακών τεχνολογιών και αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες εικαστικές και αρχιτεκτονικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και επιστημονικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως εισηγήτρια ή ως μέλος του φορέα archstudies.gr.
efikasimati@gmail.com


Γρηγόρης Λενέτης


Ο Γρηγόρης Λενέτης είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.), του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας. Πτυχιούχος της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζει στη μελέτη των πολιτικών ιδεολογιών, στις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τον 20ο  αιώνα  καθώς  και στον τρόπο που σχετίζονται με τα συμβολικά συστήματα της Τέχνης.  


Άρτεμις Σιέρρα

Η Άρτεμις Σιέρρα (Αθήνα, 1988) είναι αρχιτέκτων μηχανικός και σκηνογράφος, απόφοιτη του τμήματος Αρχ. Μηχ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2013). Μέχρι σήμερα, έχει επιμεληθεί τη σκηνογραφία πέντε παραστάσεων εκ των οποίων οι δύο παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Αθηνών (2013, 2014). Έχει συμμετάσχει σε workshops και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με θεματικές σχετικές με την αρχιτεκτονική και τη σκηνογραφία. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της αφορούν τα όρια της σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού του αστικού χώρου όσο και σε επίπεδο διαμόρφωσης κοινωνικών σχέσεων (κοινωνικού χώρου). Την ίδια κατεύθυνση ακολουθεί και η έρευνά της στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος του Ε.Μ.Π. "Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός"  η οποία εξετάζει την παραγωγή χώρου μέσω συλλογικών διαδικασιών. 


Έλενα Χασαλεύρη 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας ζωγραφική με το Γιάννη Ψυχοπαίδη και σκηνογραφία με το Γιώργο Ζιάκα και στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών.  Είναι τελειόφοιτη του ΔΠΜΣ «Αρχιτεκτονική-Σχεδιασμός του Χώρου» της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών  ΕΜΠ. Έχει εργαστεί ως ενδυματολόγος και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από δέκα (10) ομαδικές εκθέσεις με πιο πρόσφατη την έκθεση «Η αντανάκλαση του πιάτου» - Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας (2015). Διδάσκει Γραφικές και Εικαστικές Τέχνες στη Μέση Εκπαίδευση από το 2002. 
info@elenachasalevri.gr
www.elenachasalevri.gr